Twee TED video’s ter inspiratie

Zaterdag 23 juli hoor ik Joep Dohmen bij Radio 1 (Pavlov), de ‘filosoof van de levenskunst’. Het programma gaat – ironisch genoeg – over identiteit, terwijl het bloedbad in Noorwegen de gemoederen volop bezighoudt en de nieuwsflits over de dood van Amy Winehouse het programma onderbreekt. Omdat ik bezig ben mijn eenmanszaak opnieuw te definiëren, denk ik ook over dat begrip identiteit na. Want het woord zegt het al: een eenmanszaak dat ben jezelf.

En dan moet ik toch zeggen dat mijn identiteit sterk verbonden is met het werk dat ik doe. Dat gaat voor veel ondernemers en zelfstandige professionals op, denk ik. Maar het is goed om daar zo nu en dan eens bij stil te staan.

De inspiratie van TED

Een mooie inspiratiebron is de website TED.com. Daar vind je een indrukwekkende hoeveelheid video presentaties over een verscheidenheid aan onderwerpen. Je kan er geweldig grasduinen door boeiende optredens, die het motto Ideas worth spreading werkelijk waar maken.

Ik wil er twee video’s uitlichten die mij bezighouden. De eerste is met Jason Fried, één van de ontwikkelaars van de crm software Highrise en project management software Basecamp. Ik ben op de video gewezen door lezing van het boek Rework, eveneens van harte aanbevolen.

Why, how, what?

Hoe ik bij de tweede video terecht ben gekomen, kan ik niet meer terughalen. Wel dat deze mij raakte vanwege de manier van denken over hoe je tegen werk en het resultaat daarvan kan aankijken. Wat maakt iets tot een succes? Wat motiveert mensen om sowieso te handelen zoals ze handelen? En onder welke voorwaarden of omstandigheden. Hele bibliotheken zijn er inmiddels volgeschreven over leiderschap en management, maar deze voordracht van Simon Sinek is top.

Wat vind jij van deze video’s? Wat zijn jouw gedachten over werk en identiteit? Laat het hieronder weten!

BlogBeeld ontvangen?

Wekelijks via e-mail en alleen bij nieuwe berichten.

Reacties