Een selectie van websites die interessante informatie bieden op terreinen die je mogelijk niet iedere dag nodig hebt.
- Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland (BWSA), verzorgd door het International Instituut voor Sociale Geschiedenis.
- Amsterdam op de kaart is een website die de cultuurgeschiedenis, stadsontwikkeling en de architectuur van de stad wil verbinden. Initiatiefnemer Ronald Klip gebruikt openbare datasets en websites om hier meer inzicht in te bieden. Er is ook een app beschikbaar in de App Store (iOS) en Google Play (Android).
- Parlement.com – Parlement.com volgt de actualiteit op de voet maar laat zich niet leiden door de ‘waan van de dag’. Nieuws wordt zoveel mogelijk in een politiek-bestuurlijke en historische context geplaatst. Parlement.com gaat hiermee vooral in op de achtergronden van het politiek bedrijf. (= tekst van de website)
- Coastal Risk Screening Tool – Website met interactieve kaarten die, naar verluidt, de meest recente dataprojecties weergeven over zeespiegelstijging en de gevolgen voor bestaande kusten. Nederland is goed de klos.
- Open Lobby – Een datatool om lobbytransparantie te bevorderen én het Haagse lobby landschap inzichtelijker te maken door ministeriële agenda’s. Bij de Open State Foundation hebben ze meer interessante zoekmachines bedacht, zoals Open Draaideur waar je kunt vinden in welke baan of lobbyclub oud-politici terecht zijn gekomen.
- Datalekt – Hier kun je zowel informatie over hacks en datalekken in Nederland vinden als tips over veiligheid, AVG en gijzelsoftware. De website wil door inzicht en transparantie te bieden, helpen voorkomen dat bedrijven en organisaties hiervan de klos worden.
- Flightradar24 – Via de website kun je wereldwijd inzoomen op live informatie over vliegbewegingen. Zo kun je bijvoorbeeld de drukte van het luchtruim rond Schiphol bekijken. Bij deze live informatie worden ook gerelateerde tweets en blogs aangeboden,
- Satellite signals – Openbare informatie die via satellieten binnenkomt die per werelddeel kunnen worden bekeken. Veel links naar technische informatie over satellieten, maar ook naar bijvoorbeeld hoogte- en dieptekaarten (bergen en oceanen).
- Vessel Finder – Deze site lijkt op Flightradar24 maar dan gaat het om live scheepvaartbewegingen. Ik ontdekte hem naar aanleiding van het containerschip dat het Suezkanaal blokkeerde, maar was ook interessant toen Eemslift Hendrika voor de Noorse kust in problemen kwam.