Best vaak zit ik te kankeren op de Nederlandse politiek. En ik heb natuurlijk altijd gelijk. Toch heb ik deze week bevestigd dat ik lid wil zijn van een stembureau op 22 november. De hoop dat het goed komt, wil ik blijven koesteren.
Hoop is kwetsbaar. Gisteren zag ik een voorpremière van de documentaire How to Save a Dead Friend (2022). Het is het persoonlijke verslag van de tragische liefde van filmmaakster Marusya Syroechklovskaya. Op 16-jarige leeftijd is zij een zelfmutulerende en suïcidale tiener met een camera. Als zij Kimi ontmoet, ontmoet ze haar grote liefde en geestverwant. Hij kent bovendien alle songs van Joy Division uit zijn hoofd.
Sterven in een droeftoeterwijk
Ze zijn onafscheidelijk en gaan wonen in het historisch beladen Butovo, regio Moskou, een gigantische droeftoeterwijk. Depressie, jeugdtrauma’s, armoede, heel veel drugs en alcohol en een onderdrukkende staat (Poetin alom) houden hun generatie in de greep. Een generatie die in die uitzichtloosheid zichzelf uitdunt door overdosissen en zelfdoding.
Ook Kimi gaat naar de haaien in deze even schrijnende als fraaie film (7 september in de bioscoop). Toch stond er gisteravond een krachtige en levenslustige regisseur voor de zaal in Eye.
Mag ik daar hoop uit putten? Of lopen we nog steeds richting afgrond? Ik vrees met grote vreze en soms geloof ik in de wijsheid van de massa. Sterven doen we allemaal een keertje, uitsterven is eenmalig.
Burgerlijk ongehoorzaam
Als je mensen vraagt of ze voor een betere en gezonde wereld zijn, zullen de meesten ja zeggen. Hebben ze intussen van de rampen gehoord die klimaatverandering veroorzaakt of gaat veroorzaken? Ook dan zal een meerderheid instemmend knikken.
Het bezetten van de A12 door Extinction Rebellion maakt veel discussie los. Blijft het bij onbegrip of keert het tij voor deze burgerbeweging? Op 27 mei waren er meer demonstranten dan de keer daarvoor. Op 9 september gaat de volgende blokkade plaatsvinden, die daarna dagelijks wordt voortgezet tot de eisen zijn ingewilligd. Dat wordt spannend.
Tegelijk gaat de rechtse retoriek steeds een stapje verder. Ging het eerst – neutraal – om klimaatdemonstranten, dat werden al snel klimaatactivisten (als een beschuldiging), volgen klimaatgekkies, klimaatdrammers en klimaatalarmisten.
Volgens de doorgedraaide columnist van De Telegraaf, Ronald Plasterk (voorheen professor en minister), zal er zelfs een klimaatmoordenaar opstaan uit de gelederen van XR. Wat natuurlijk altijd een mogelijkheid is. Het zou ook een aquariumhouder of een vliegtuigspotter kunnen zijn.
Maar het zal nog spannend worden hoe dit soort valse retoriek bij de verkiezingen in november gaat landen.
Met woede & liefde
In mijn aangekondigde podcast wil ik het graag hebben over leefbare en werkbare alternatieven op het gebied van landbouw en voedsel, bouw en wonen, maatschappij en economie. Deze week werd ik opnieuw gewezen op het Rijnlands model bij het organiseren van werk en leven. De economie kan namelijk best zonder het Angelsaksische management- en winstdenken. Dat model probeert in ieder geval het ziekmakende aandeel uit het kapitalisme te halen. Maar je hoort er bijna niemand over.
Om de podcast aan te melden voor de bekende apps heb ik snel een trailer gemaakt. Die is alvast te horen via de landingspagina bij mijn nieuwe hostingpartij Springcast. Binnenkort dus met alle info.
Aflevering 1 staat klaar op vrijdag 1 september, 12:00 uur. Omdat ik de naam van de podcast heb overgenomen uit de communicatie van XR, gaat deel 1 over mijn introductie met de beweging. Je kunt je nog altijd melden voor een actietraining of langskomen voor de supportdemonstratie.