Natuurlijk, we weten het allemaal wel. Dat er bij ons schoon water uit de kraan komt, is op andere plekken op de wereld volstrekt geen normale zaak.
Nog steeds hebben naar schatting 1 miljard mensen op de wereld niet de beschikking over veilig en schoon drinkwater.
Vandaar dat de Blog Action Day van dit jaar in het teken staat van schoon water voor alle mensen. Door de dagelijkse behoefte aan water is het bron van conflicten, een maatstaf voor welvaart, maar voor een samenleving ook een graadmeter van de omgang met het milieu. Schoon water is beschaving.
Als we de zwartkijkers mogen geloven, staat ons nog wat te wachten. Grote oorlogen worden ons voorspeld met als inzet: water. Het gedonder tussen Nederland en Belgiƫ over de uitdieping van de Westerschelde en het ontpolderen van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen is daarbij vergeleken een ruzie tussen kleuters.
De strijd om water
Maar die strijd om water is natuurlijk al gaande, de geschiedenis staat er bol van. De joodse nederzettingen op de Westbank bijvoorbeeld staan daar niet alleen als uiting van het zionisme, maar ook omdat er zich waterreserves bevinden.
En de strijd met water, zoals het vergiftigen van waterreserves en bronnen in Kosovo door Serven in 1998 is toch een oude bekende tactiek.
Voor wie van lijstjes houdt, in dit geval van conflicten met water als inzet of als machtsmiddel, ga naar de website van het Pacific Institute. Daar kun je een overzicht vinden dat teruggaat tot 3000 jaar voor Chistus, handig gerubriceerd op een lijst, een tijdlijn en een kaart.
In veel gevallen is de watervoorziening van een land of een gebied een afspiegeling van de welvaart of de armoede van een land. De verklaring over Milleniumdoelen van de Verenigde Naties staat dus vol met verwijzingen naar ‘safe drinking water’.
We commit to redoubling our efforts to reduce maternal and child
VN, Milleniumdoelen, puntje 44
mortality and improve the health of women and children, including through strengthened national health systems, efforts to combat HIV/AIDS, improved nutrition, and access to safe drinking water and basic sanitation, making use of enhanced global partnerships.
Verantwoordelijkheid en inspiratie
Dat zijn dus hele grote ambities, of zijn het ‘linkse hobby’s’? Tegenwoordig ook een populair oordeel. Gelukkig kun je, dichter bij huis, best wat doen om zuiniger en bewuster met water om te gaan. Zoals wat korter douchen of stoppen met het drinken van flessen bronwater. Is helemaal niet nodig. Ons kraanwater is uitstekend. Of een dag niet douchen en lekker naar jezelf stinken, kan ook geen kwaad.
Wat ik altijd erg interessant vind, zijn die (vaak) kleine berichtjes over onderzoek en technologische vindingen, zoals het winnen van water met behulp van spinnenwebben. Van het project Drinking with the wind hoorde ik via Less Energy, omdat zij de led verlichting leveren voor de containers die daarbij worden gebruikt.
Doordat op sommige plekken waar water van levensbelang is niet altijd electriciteit voorhanden is, worden mobiele zuiveringsinstallaties gemaakt die door wind- en zonne-energie worden aangedreven. Een inspirerend project.
Dus…
En dat is dus het gekke. Alle kennis om te zorgen dat iedereen de beschikking heeft over schoon en veilig drinkwater is gewoon aanwezig, waarmee we weer terug zijn bij het conflict, gevestigde belangen en de politieke wil. Dus… afschaffen die ontwikkelingshulp?
Bart van Maanen
Maar ja, kleine moeite, groots doel, dit zijn ze: http://ht.ly/2Uuus en dit is mijn bijdrage: http://ht.ly/2Uuvp
Charlotte van Regenmortel
Inspirerend verhaal! En veelzijdig!
Leuk om te zien dat er meer Nederlandse deelnemers zijn aan Blog Action Day! Via die site ook jouw site gevonden.
Zelf heb ik gisteren geblogd over de Bottled Water Foot Print: http://bit.ly/ceGDbr
Volgend jaar weer meedoen toch!
Bart van Maanen
Dank je wel Charlotte. Dit soort acties zal nog wel enige tijd nodig zijn, dus grote kans dat ik inderdaad volgend jaar weer meedoe.