Nog ongeveer een maand en dan ben ik een jaar gestopt met roken. Hoera! Zou ik nu ook langer leven? En hoe ga ik dan leven? Pensioen zit er niet in en van de Toto zal ik het niet moeten hebben. Ik heb besloten dat ik met audio mijn vernieuwde leven glans ga geven. Dus dat betekent: Leve de podcast!
Onlangs ben ik de podcast als een aparte tak van dienstverlening gaan aanbieden. Dat is de echte koerswijziging. Daar heb ik wel ideeën over en ervaringen mee. Maar daar hoort een naam bij, die als een heuse merknaam moet dienen. En hopelijk komt daar ook een inkomen uit.
En de domeinnaam moet natuurlijk ook beschikbaar zijn. Radio. Geluid. Doppler. Audio. Stereo. Studio. Microfoon. Oren. Oor. Horen. Tingeltangel, toet-toet. Podcastdit, podcastzo. Tientallen namen passeerden de revue tot ik een paar mensen om een reactie vroeg en de knoop doorhakte.
KLANKPLANK – podcast productie & advies.
Dat is het geworden en de gelijknamige website is onlangs zacht gelanceerd.
Gelukkig kent het medium een groeiende populariteit en hoef je minder vaak uit te leggen wat het is. Wel ben ik mijn netwerk gaan uitleggen wat ik aan het doen ben. En ik ben dat netwerk gaan uitbreiden, in den vleze en virtueel: volg @klankplank. 😉
De podcast als gemeengoed
Er gebeurt momenteel ook veel in het Nederlandse deel van podcastland. De tweede golf is echt begonnen en het medium is gemeengoed geworden, courant eigenlijk. Ik zeg nu courant, omdat de NRC het ook is gaan doen. En de Volkskrant ook trouwens, met Gijs Groenteman. Traditionele media zien er dus brood in, ook voor hen is dit een koerswijziging.
Maar ook podcasts, luisteravonden en podcastbijeenkomsten als de Podcastclub, Makersradio, Lijn 14, Grenzeloos Geluid, Echt gebeurd, Bob, De eeuw van de amateur, Man met de microfoon, De Blankenberge Tapes, De Rudy & Freddy Show, enzovoort. Op Podcastluisteren.nl vind je een overzicht van Nederlandstalige podcasts.
Een goed voorbeeld van een podcast over podcasten vond 11 juli plaats in Pakhuis de Zwijger, de Podcastshow. Podcast- en radiomakers over het medium en de recente ontwikkelingen.
Audiovormgever en muzikant Marco Raaphorst stelde in zijn presentatie vast dat er groei zit in het Nederlandse luisterpubliek, maar dat ± eenvijfde van de bevolking (18%) nog erg laag is vergeleken bij andere Europese landen. Laag voor de algemene bekendheid en gebruik, wat niets zegt over het succes van een podcast. Dat kan een klein publiek zijn.
De podcast van het Pakhuis praat je in een uurtje even bij. (Er is dus gemonteerd, want de bijeenkomst duurde langer.)
V.l.n.r: Lex Bohlmeijer (De Correspondent), Richard den Haring (Podcastluisteren.nl), Marco Raaphorst (Melodiefabriek), Thomas Rueb & Mirjam van Zuidam (NRC), Cyril Snijders (KRO-NCRV), Vinny Tailor (Domme Vragen Bestaan Wel), Zoë Papaikonomou (Bonte Was podcast), Maurice Seleky (presentator) en Emma van Veenen (redacteur podcasts Pakhuis de Zwijger).
Tips voor beginnende podcasters
In sommige aspecten is een podcast gewoon radio, in andere juist weer niet. Tijdsdruk en lengte zijn bijvoorbeeld minder dwingend bij een podcast. De onafhankelijkheid van de makers is een belangrijke zaak. Bij de NRC Vandaag podcast worden de makers juist aangestuurd door andere redacties.
Het blijkt dat veel mensen die dit soort avonden bezoeken vaak zelf ook een podcast willen beginnen. Uit de tips en leermomenten van die avond een selectie:
- Bedenk een vorm en begin met een podcast. Gewoon doen.
- Zorg voor atmosfeer, ga letterlijk naar buiten, laat de locatie horen.
- Reflecteer op jezelf als interviewer, wordt je beter van.
- Neem de tijd om te luisteren.
- Blijf experimenteren met de vorm.
Luister jij graag naar podcasts? Laat hieronder jouw favorieten horen. Vind ik leuk! Of stel me een vraag, ik zit nu goed in de materie. Een aantal van mijn favoriete podcasts vind je hier.
Bij beeld: Ook in oude mensen zit soms nog mirakels veel geluid – Foto Peter Ogilvie via Unsplash