In Nederland worden bijzondere prestaties geleverd in de research naar duurzame energie, maar daarna gaat het nogal eens mis.
Zo verdween bijvoorbeeld de voorsprong die er ooit was in windturbines en wordt er al jaren geen solide beleid gevoerd om de opwekking van duurzame energie werkelijk te stimuleren.
Geen innovatieland
Dat zou ons allemaal zorgen moeten baren, gezien de te verwachten conflicten die met energieschaarste gepaard zullen gaan. Investeerder in duurzaamheid Paul Hamm gaf in het programma Tegenlicht een huiveringwekkend mooi voorbeeld hoe het in Nederland gaat en niet zou moeten gaan. Aardig themaatje voor 9 juni.
Hamm is betrokken bij bedrijf dat een installatie heeft die uit biomassa natuurlijk gas haalt. Vast een heel proces, maar so far so good. Als dat bedrijf gas wil leveren aan derden, is het echter verplicht de infrastructuur van de Gasunie te gebruiken.
Maar, natuurlijk gas en aardgas gaan niet zonder problemen samen door één leiding, dus zou het gas opnieuw bewerkt moeten worden. Meer kosten, meer obstakels, weg voordeel. Wel weer werk voor de Kafkabrigade.
In de uitzending over ‘De groene transitie’ was het ondernemer René Venendaal van BTG Biomass Technology Group die wees op het tekortschietende Nederlandse beleid voor duurzame energie. De SDE-regeling (Stimulering Duurzame Energie) is verworden tot een loterij om subsidie, waar je geen lange termijn visie mee helpt, noch innovatie en ondernemerschap.
Vandaar dat interessante projecten zich buiten Nederland afspelen, ook die van Venendaal. En energie uit biomassa gaat het helemaal worden, aldus Venendaal: van agrarische producten tot afvalwater en uw eigen faecaliën.
Het kan echt wel
Terwijl de vergroening van de energievoorziening, en dat was het aardige van de uitzending, best wel kan gaan lukken. Dat vertelde de hoofdgast, de Duitse ‘groenprofeet’ Hermann Scheer.
Hij heeft er in Duitsland mede voor gezorgd dat zowel bedrijven als particulieren meer duurzame en met name zonnestroom zijn gaan opwekken en gebruiken. Het invoeren van een feed-in tarief, een bij wet geregelde vergoeding voor de versnelde adoptie van duurzame energie en terugleveren aan het net, is bepalend geweest.
Scheer ontkrachtte de vooroordelen dat het allemaal niet kan en teveel zou kosten. Te vaak ook zijn het de argumenten van de ‘oude’ energieleveranciers, die graag zouden doorgaan tot de laatste druppel olie of de laatste kubieke centimeter gas. Zij zouden geen energieleveranciers meer moeten (willen) zijn, maar energietechnologie-leveranciers: kennis en diensten leveren om schone energie te maken.
Afgelopen zaterdag stond in de NRC overigens al een bericht dat zijn woorden min of meer bevestigde: zonne-energie is in 2015 concurerrend.
Bekijk de aflevering op de website van Tegenlicht