Vandaag is het voor de derde maal op rij Blog Action Day. Met dit initiatief wordt door bloggers aller landen gepoogd een groot maatschappelijk onderwerp ook groots onder de aandacht te brengen.
Met de grote klimaattop in Kopenhagen in het verschiet is dat grote thema dus het onderwerp vandaag op ten minste 6.975 websites met 11.209.936 lezers (stand van 14 oktober, 18.00 uur). Kan de klimaatverandering ook kansen bieden?
Deze vraag naar de kansen van deze crisis werd eind september bijvoorbeeld opgeworpen in een artikel op Worldchanging.com. Daarbij ging het de uitstoot van CO2 te beperken door bijvoorbeeld er belasting op te heffen of in de emissierechten te gaan handelen. Verschillende economen, en niet de minsten, wijzen erop dat zoiets zelfs tot economische groei kan leiden.
Één van die economen is Lord Nicholas Stern, ooit werkzaam bij de Wereldbank, die in 2007 een prijs kreeg voor zijn in 2006 gepubliceerde studie over de opwarming van de aarde. De beste politieke publicatie volgens de London School of Economics (LSE), die hem de prijs toekende. Want het klimaat is politiek.
De investeringen in de verduurzaming van de economie moeten zeer groot zijn, maar zijn een schijntje vergeleken bij de prijs als we niets doen. En dat kan uiteindelijk leiden tot groene groei, is Stern’s boodschap.
In Nederland zie je een sterke opkomst van particulieren en bedrijven die oog hebben voor energiebesparing, duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een sterke visie hierover wordt door onze regering niet echt uitgestraald. Volgens Egbert Schuurman, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Eerste Kamer, ontbrak het in de Troonrede bijvoorbeeld aan ‘noodzakelijke vernieuwing’.
Luister naar de lezing door Nicholas Stern
Money makes the world…
En die economische boodschap is belangrijk. In de politieke arena spelen nagenoeg alleen financiële argumenten nog een rol. Maar in het licht van de aangekondigde doemscenario’s van klimaatverandering heb je niet zoveel aan een sterke munt. Geld kan de wereld maken. maar mogelijk ook breken. Zeker nu met de wereldwijde crisis lijken de meeste mensen het gejat en gegraai toch wel een beetje zat te worden.
Ik pikte zijn verhaal op in een bericht op MVOnieuws deze week. Schuurman pleit ook voor nieuwe ijkpunten om het economisch resultaat van ons land te meten. ‘Niet zozeer materiële welvaart, maar algemeen maatschappelijk welzijn voor alle wereldburgers moet ons voor ogen staan,’ aldus het artikel. Kijk, laten we dat na Balkenende 1-2-3-4 eens concreet gaan maken.
Groene technologie
Een andere kans die de problemen van klimaatverandering biedt, is volgens mij de technologie (en daarmee dus onderwijs en wetenschap). Al die schitterende kennis die er is en die nog komt, kan niet beter worden ingezet dan voor een duurzame wereld.
Een mooi voorbeeld zag ik op Renewable Energy, over een project in Zuid-Afrika waar een school door zonne-energie stroom krijgt voor het computerlokaal. Want daar draait het ook om in het leven: overvloedige, schone elektronen! Energie!