Zo vlak voor ons jaarlijks eetfestijn losbarst, wil ik me even opwinden over zwijnen. Niet van het soort dat u mogelijk op uw bord zal aantreffen, maar de door macht en persoonlijk gewin verblinde beesten die Zimbabwe ‘besturen’.
De moordaanslag op luchtmachtcommandant Perence Shiri, belangrijke bondgenoot en neef van Robert Mugabe, zou een ‘poging zijn het land te destabiliseren’. Ja, ook in Zimbabwe hebben ze van Joseph Goebbels geleerd.
Wat weten we eigenlijk van die meneer Shiri? Daar zijn de bronnen helder over. Shiri was eerder commandant van de Vijfde Brigade van Mugabe’s partij ZANU (Zimbabwe African National Union), die na de onafhankelijkheid en de verkiezingen (1980) getraind werden door Noord-Koreaanse militairen van Kim Il Sung. Goed voorbeeld doet goed volgen, zeggen ze wel eens. Mugabe was een maoïst en we weten natuurlijk intussen wel hoeveel prachtige cultuur Mao in China heeft gebracht.
Anyway. Tussen 1982 en 1985 trok deze brigade ten strijde in Matabele-land. Daar moest opstandige aanhangers van Joshua Nkomo van ZAPU (Zimbabwe African People’s Union) duidelijk worden gemaakt dat ZANU de verkiezingen toch echt had gewonnen. Dat werd een soort bloedige NEC-NAC.
Naar schatting 20.000 mensen kwamen om het leven. De actie werd de Gukurahundi genoemd, dat in de Shona-taal zoveel betekent als ‘de vroege regen die het kaf wegspoelt voor de lenteregens’. Een fijne voorjaarsschoonmaak, dat was het dus, bedacht in het Mugabe-kamp en uitgevoerd door zijn neef. In die tijd is Shiri zich ook Black Jesus gaan noemen.
He could determine your life like Jesus Christ. He could heal, raise the dead, whatever. So he claimed to be like that because he could say if you live or not,” aldus een anonieme getuige in het BBC-programma ‘The price of silence’.
Biljet van 10 miljard
Gaan we dus treuren om die man, die niet eens dood is geschoten, maar slechts aan zijn arm gewond? Dacht het niet. Kan Zimbabwe eigenlijk nog wel gedestabiliseerd worden in de huidige staat? Dacht het niet. Vandaag nog bij Netwerk een reportage van Arnold Karskens uit Zimbabwe. In de studio werd een biljet van 10 miljard Zimbabwaanse dollars opgehouden met een waarde van €7,-. De hyperinflatie is opgelopen tot ten minste 230 miljoen procent.
De menselijk ellende is al jaren niet te overzien. Door de onteigening van blanke boeren is de landbouwproductie totaal ingestort, de armoede en de hongersnood zijn groot en hulporganisaties hebben niet of nauwelijks toegang. Vanaf de verkiezingen in juni is het geweld door de politie, maar meer en meer ook door het leger, tegen burgers en tegenstanders enorm toegenomen. En cholera heeft nu al meer dan 1.100 slachtoffers gemaakt. De ziekte treft inmiddels ook de zuidelijke buurlanden.
Follow the money
Onduidelijk is waar de dader van de aanslag op Shiri gezocht moet worden. Het zou interne machtstrijd kunnen zijn en wraak ligt ook voor de hand. Follow the money is vaak een goed startpunt. En jawel, diamanten.
Door de totale armoede wordt in de streek Mutare, waar ook martelkampen zijn ingericht, door duizenden illegale mijnwerkers gegraven naar diamanten. Volgens verslaggever Chris McGreal in de Guardian (11 december) zijn waarschijnlijk meer dan 140 van deze geluksgravers neergemaaid door een luchtmacht helicopter. Bedenker van deze aanval: Perence Shiri. De drive-by aanslag op hem vond plaats in het weekend van 13-14 december.
Vanwege het toegenomen geweld tegen gewone burgers alleen al, zijn deze mijnwerkers zich natuurlijk ook aan het bewapenen. Begrijpelijk als het namelijk zou gaan om de smokkel van 1 miljard dollar per maand aan diamanten. Dat geld heeft Mugabe en zijn kliek natuurlijk hard nodig, want door het bijdrukken van Zimbabwaanse dollars kan het land zijn buitenlandse schulden niet betalen.
Ondanks grote druk uit het buitenland geeft de 84-jarige Mugabe geen krimp. Sterker, die ‘moeten hun vuile bek houden’. Hij ziet internationale en vooral Britse complotten. Kortom, de man is het toonbeeld van een doorgedraaide dictator, zo uit een Grieks drama gestapt. Helaas zitten we niet in de schouwburg.
De Zuid-Afrikaanse oud-president De Klerk acht de tijd rijp voor militair ingrijpen. Ben ik ook helemaal voor. Ik zou zeggen een stevige SAS-brigade die met een ingenieuze, trefzekere actie selectief al die foute Mugabe-zwijntjes afknallen. Mugabe zelf mag ook, maar berechten bij het Internationaal Strafhof mag ook, is misschien beter. Daar moet je niet te makkelijk over doen. Een actie waar dan over vijf of tien jaar weer een mooie National Geographic-documentaire kan worden gemaakt, bijvoorbeeld voor de Kerstdagen. Als werktitel stel ik voor: I shot Black Jesus. Maar intussen zitten we er bij en kijken we naar het zoveelste stuitende drama.
Andere links:
BBC nieuws
Tijdlijn Zimbabwe bij de BBC