Na de uitverkoop van nutsvoorzieningen en overheidsdiensten – van onderwijs, zorg en cultuur – is de beurt nu aan het openbaar bestuur. De derde dinsdag in september 2021 markeert niet alleen een nieuwe Prinsjesdag, maar langzamerhand ook het failliet van het Nederlandse parlementaire stelsel.
Op 17 maart 2021 kreeg ik mijn eerste gele hesje. In verband met de maatregelen tegen corona moesten alle leden van het stembureau zo’n hesje aan. Ik heb het bewaard en het lijkt tijd om het weer paraat te hebben. Zouden we ons 6 maanden na dato weer moeten opmaken voor nieuwe verkiezingen?
Ik weet het niet. Dat wekt bij mij opnieuw de vraag op naar het raadsel van Mark Rutte. Hoe is het mogelijk dat zoveel mensen op die mislukte leugenaar hebben gestemd? Politiek mislukt op vele manieren en leugens in alle soorten en maten.
Met welk een paling in de spreekwoordelijke emmer snot hebben wij hier van doen? Ik hoor het Johnny van Doorn denkbeeldig galmen.
Maar voor dat neoliberale kutbeleid is hij niet alleen verantwoordelijk. Aan de deformatie van de welvaartstaat hebben ook andere politici en partijen aan bijgedragen. Ik denk zelfs dat alleen de SP en de PvdD hier de ruggen kunnen rechten. Maar dat hij nog een keer gekozen zou worden… zo’n filiaalhouder van niks.
Tijdens de protesten in Amsterdam op 5 september liepen naast neonazi’s, yoga-hippies, de mensen van iets als Wakker Den Helder ook mensen in gele hesjes rond. En protesteren moet kunnen, maar het leken me geen hardcore democraten. Vandaar dat ik twijfel over het hergebruik van mijn hesje. En er liepen mensen met gele sterren tussen, dus het kan nog onsmakelijker.
Dat van die dictatuur tijdens deze protesten is natuurlijk gelul. Eerder het tegenovergestelde: kabinet Rutte laat alles overwaaien. De zogenaamd vrije markt moet zijn werk doen. Visie is als een olifant, die ontneemt je het zicht. Verder niet teveel ruggengraat tonen, dat maakt je maar kwetsbaar in de beeldvorming.
Haagse hophopjes
Door het stilzwijgend schrappen door kabinet Rutte van regels over het opstappen van kabinetsleden en kamerleden is de deur naar corruptie en cliëntelisme opengezet. Want het was zo zielig dat Bruno Bruins (VVD), de minister die door zijn hoeven ging, anders zo lang op wachtgeld moest overleven.
Daar zaten altijd al dubieuze stoelendansjes tussen (Camile Eurlings naar KLM bijvoorbeeld), maar nu wordt het echt schaamteloos. Cora van Nieuwenhuizen (ook VVD) is schaamteloos, wisten we al. Zij gaat haar tasje vullen voor Energie-Nederland. Niet alle hoeren hebben dezelfde motivatie, zeker niet, dit is wel een veel voorkomende wens.
In bijna 6 maanden is er dus inhoudelijk niet gesproken, zelfs niet over het inhoudelijke stuk dat VVD en D66 toch nog wisten te maken. Toen wilde VVD en CDA opeens niet meer praten met de combi PvdA-GroenLinks. De linkse wolk ging dat door Wobke Hoekstra heten. Wobke komt van management consultingbedrijf McKinsey, rechtgeaarde fundamentalisten van het kapitalisme.
Wobke is leider van het CDA, een momenteel ineenstortende partij die letterlijk de boter op zijn hoofd heeft van het industrieel-agrarisch complex, veroorzakers van de stikstof-, ammoniak en vervuild grondwatercrisis. Een partij met begrip voor de wilde horden die zich Farmers Defense Force noemen, mensen die niet meer zien van welk probleem ze onderdeel uitmaken.
Maar Wobke is deze week héél stil, hard aan het werk, zweet op zijn gladgeschoren bovenlip, halfdoof aan zijn telefoonoor. Hij moet een belangrijk congres van zijn partij overleven, op 11 september nog wel. Niet alleen een deformatie, maar ook een persoonlijke deconfiture ligt op de loer.
Is it a bird? Is it a plane? No, it is Johan Remkes!
Vandaag wordt er in de tijdelijke Tweede Kamer gedebatteerd over de vastgelopen formatie, of moeten we zeggen, deformatie? Iedereen verwonderde zich voor de start over de H.J. Schoo-lezing van Sigrid Kaag. Was dit nou het moment om haar kritiek en wantrouwen over de politiek, maar iedereen hoorde Mark Rutte, te herhalen?
Zou de campagne voor de verkiezingen opnieuw zijn begonnen? Volgend voorjaar: gemeenteraadsverkiezingen. Doen we de Tweede Kamer er gewoon bij?
Vanavond zal Johan Remkes worden benoemd tot de nieuw formateur, in eerste instantie voor een minderheidskabinet. Mark Rutte heeft als leider van de grootste partij opnieuw zijn verantwoordelijkheid niet genomen, laat staan dat zijn ‘radicale ideeën’ over een nieuwe bestuurscultuur vorm hebben gekregen. De Tweede Kamer zou na het afschaffen van de rol van de Koning sturing moeten geven aan de formatie. Is ook niet gebeurd.
Gaat Johan Remkes de boel vlot trekken? Wie weet. Met de toch stevige uitkomsten van zijn rapport over de stikstofcrisis is nog heel weinig gedaan. Ik zou hem een shaggie willen aanbieden, maar ik ben gestopt. Kankerkapitalisme.