De Symphony Arabica is een bijzondere samenwerking tussen muzikanten uit het Midden-Oosten en het Westen. De uitvoering op 15 mei jl. in het Tropenmuseum was een fraai en soms ontroerend spektakel. Het stuk is gemaakt door componist Merlijn Twaalfhoven die de centrale hal en zijn akoestiek mooi gebruikt in de opvoering.
Behalve een podium vol muzikanten werkten er ook een hele horde Amsterdamse schoolkinderen mee. Zij zorgden voor geluidsbijdragen met stem, percussie en blokfluit. Kortom, lekker – geregisseerde – herrie maken. Bij vlagen herinnerde de muziek mij aan de Egyptische zangeres Oum Khalsoum door de typische Arabische strijkers. Behalve de muziek worden er ook Arabische en Nederlandse teksten voorgedragen door Nadia Qaraqra en de dichter Ramsey Nasr.
Droevig lot
De symfonie wil de rijkdom van de Arabische muziekcultuur tot uitdrukking brengen, maar staat ook in het teken van het droevige lot van de Palestijnen en de inmiddels miljoenen Palestijnen die niet meer in Palestina wonen. Die gemeenschappen zijn ontstaan door de vlucht en verdrijving van eigen bodem.
Niet voor niets zijn er in april al vier opvoeringen geweest in Jordanië en Palestina. Wat voor de Israëliërs een feestje is, is voor de Palestijnen ‘El Nakba’, de ramp van de onafhankelijkheidsverklaring. Op 14 mei 1948 riep David Ben-Goerion de staat Israël uit.
Voor meer informatie over dit project kun je kijken op de website van Symphony Arabica, waar ook meer video’s te zien zijn. Hieronder een clip uit de documentaire ‘Carried by the wind´ van Adam Sebire, die nog in productie is.