Wat zegt de stemmenwinst voor de PVV over de Nederlandse politiek? Deze vraag zal de komende tijd belangrijker zijn dan de ontwikkeling van de Europese Unie, althans in navelstarend Nederland.
Wat moeten we met een man die zegt dat er een cordon sanitaire rond hem wordt opgetrokken, zogenaamd de vrijheid van meningsuiting verdedigt en vervolgens een hele religie wil verbieden? Ook in Amsterdam, mijn stad, heeft nu ruim 15% voor Wilde Geert gekozen.
Geestig is weer wel dat Geert, naar het zich laat aanzien, bij geen enkele fractie in het Europees Parlement gaat aansluiten. Dus gaan ze lekker met zijn vieren boe-roepen in Brussel, Nederland eerst! Dat zal opzien baren tussen de overige 781 leden.
Het doet me denken aan mijn tijd op de landbouwschool in Alkmaar, waar een boerenzoon een sticker op zijn brommerhelm had geplakt met de tekst: Callantsoog onafhankelijk!
En terwijl de vier PVV-geuzen in Brussel dus helemaal niks voor mekaar gaan krijgen, strijken ze natuurlijk wel een fijne vergoeding op. Weg met die zakkenvullende bureaucraten? Eigen zak eerst? Of gaan ze het goede voorbeeld geven?
Europese verkiezingen
Treurig was het debat tussen de fractieleiders op de verkiezingsavond. Wat een chaos was dat. Hoewel al meerdere malen is gebleken dat de mondige Geert niet luistert naar argumenten in een debat, wordt dat vergeefs nog wel geprobeerd. Maar dat is dan ‘gewoon niet waar’, volgens Geert, of het is weer een voorbeeld van het cordon sanitaire. Of in de aanval: wij zijn nu de tweede partij van het land, moet uw regering niet eens aan aftreden gaan denken, mevrouw Hamer. Lekker debatteren, gaat nergens over.
Een paar ‘brave judoka’s die met een freefighter in de ring staan’, zo omschreef Bert Wagendorp het in zijn column in de Volkskrant (6 juni 2009). Wilde Geert hakt genadeloos in op de zwakke broeders in het debat. Dat Mariëtte Hamer het niet gaat trekken voor de PvdA is, vermoed ik, de juiste conclusie van Wagendorp. En dat debat blijft Haags gekakel, gaat niet over Europa.
Waar zou het wel over moeten gaan?
Misschien over de onhandelbare grootte van dat Europees Parlement. Te veel politici, te weinig politiek: onder die titel schreef René Zwaap in 2004 een recensie over De stad der zienden van de Portugese schrijver José Saramago. Hierin wordt de parlementaire democratie ter discussie gesteld doordat het politiek systeem niet kan omgaan met 70 procent blanco stemmen.
Waar zou het dan wel over moeten gaan?
Misschien over de de Italiaanse uitgever van José Saramago. Uitgeverij Einaudi weigert een boek met politieke teksten van Saramago uit te geven, omdat hij kritisch is over Silvio Berlusconi. Het bedrijf is eigendom van dezelfde Berlusconi, van wie deze week langs Spaanse weg – El Pais, leve Europa! – een aantal boeiende, in eigen land gecensureerde foto’s van Berlusconi’s Villa Certosa te zien zijn.
Ik heb censuur leren kennen tijdens de Portugese dictatuur, ik heb er onder geleden en ertegen gestreden, en niemand kan mij in een situatie van ogenschijnlijke democratische normaliteit vragen een werk te amputeren.
reactie José Saramago
Waar zou het dan wel over moeten gaan?
Misschien over het feit dat er intussen ruim 60 jaar vrede en veiligheid is geboden in Europa, hoe deze koers te bewaren, of dat er dictaturen (13 onder de huidige 27 landen) zijn omgevallen, dat de Nederlandse handel enorm van de Europese eenwording heeft geprofiteerd.
Maar het mag ook best gaan over hoe Europa kan helpen zo’n cosmetisch opgewaardeerde smeerlap als Berlusconi een schop onder zijn reet te geven. Italië te verlossen van die ‘ziekelijke betovering door Berlusconi’, zoals Saramago zegt. Of over hoe eindelijk eens een einde komt aan die malle verhuizing – Brussel – Straatsburg – van het parlement. En zo meer… Europa is onontkoombaar. Perfect is het allemaal niet, dus aan de slag.
In dat licht is de PVV een randverschijnsel. En over dat ideaal van de vrijheid die Wilde Geert in zijn vaandel voert, kunnen we kort zijn: Geert regeert – als een (lange) Stalin uit Venlo – zijn partij, Geert is een beweging. Jammer dat veel mensen denken dat hij echt iets te vertellen heeft. Hij zegt het tenminste? Wat zegt ie dan? Boe!