
“Als je een raar idee hebt, is het meestal goed,” stelde mediaondernemer Yves Gijrath. Op Breaking Out 2009, een jaarlijks netwerkevent voor ondernemers, waren veel one-liners te horen, waardoor de grens tussen cabaretier en ondernemer soms wat vervaagde. Het aardige is dat zeer verschillende ondernemers, rijp en groen, met elkaar in contact komen.
En dat biedt zowel de meer ervaren ondernemer als de starter inspiratie en gelegenheid tot netwerken. Eerdere bezoekers worden zo een coach voor starters of komen een workshop geven.
Ruim 200 ondernemers kwamen naar het universiteitsgebouw van de UvA aan de Roetersstraat. Na de opening door de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken) werden door Ralph van Hessen drie topondernemers geïntroduceerd voor hun Gouden Tips. Eigenwijs zijn, beetje bluffen hier en daar, je passie volgen en durven falen, zo laten zich de tips enigszins samenvatten.
“Ondernemers moeten helden zijn en geen analisten”, vertelde Gijrath, bedenker van de Millionaire Fair, onder meer. “Je passie volgen is 80% van het succes.” Ook Aukje Metz van Direct Force (street marketing) schat intuïtie hoog in: “Als je denkt dat iets je wel of niet lukt, heb je meestal gelijk.” Rajesh Patel, CEO van Exact Software, vertelde dat hij op 16-jarige leeftijd uit verzet tegen zijn ouders met zijn Commodore 64 volkomen opging in de nieuwe wereld van de computer. Hij sprak over zijn succes, maar ook over een mislukte onderneming. In zijn ogen is het niet verkeerd, misschien zelfs aan te raden ‘to set up your screw up’. Je kan veel leren van een mislukking dus doe het dan maar snel, is de gedachte.
Twintig deals in de zaal
Voordat de workshops en de ‘Aan tafel met’-sessies met ervaren ondernemers van start gingen, maakte mede-organisator en presentator Ralph van Hessen eerst een rondgang door de collegzaal. Minstens twintig deals zouden er onder de aanwezigen schuilgaan. En met zijn ervaring en ‘zwarte boekje’ zou hij er een aantal op weg helpen.
Bas Asselbergs van stichting Hart voor Darts wilde wel hulp bij zijn missie om van darts een Olympische sport te maken. Van Hessen ging onmiddellijk bellen met de secretaresse van ‘PWA’, Prins Willem-Alexander, voor een ingang bij de IOC. Helaas lukte het technisch niet om het gesprek via de luidsprekers te schakelen, maar de voortvarendheid van Van Hessen was aanstekelijk. Als radioproducer ook zeer herkenbaar: idee, oplossingen zoeken, bellen, verder zoeken, schakelen, en weer bellen.
Twee dingen onthouden
Bijzonder leerzaam was de workshop presenteren van Edo van Santen, specialist in (het coachen van) elevator pitches en andere zakelijke presentaties. Of een presentatie nu lang of kort duurt, hou voor ogen dat je publiek slechts twee dingen echt onthoudt. Zijn verhaal ging dieper in op de vraag hoe je de aandacht blijft vasthouden. Daarbij zal je bijvoorbeeld rekening moeten houden met welke invloed woorden (7%), tonaliteit (38%) en non-verbaal gedrag (55%) hebben op het effect van je voordracht.
Van Santen verafschuwt het gebruik van Powerpoint (ppt). Dat leidt af en gaat te vaak technisch mis. Als je een goed verhaal brengt, gebruikmakend van stiltes en van de zaal, werkt dat beter. Tijdens de dag vielen dus ook ‘foute’ ppt-presentaties te bewonderen. Zo was het persoonlijke verhaal van Rajesh Patel sterk genoeg om het zonder ppt te kunnen stellen. En bij de afsluitende presentatie van Aad Ouborg (Princess Household Appliances) was de Powerpoint een onnodige herhaling van zetten (‘Volgende graag Pien!’) na de vertoning van een knallende bedrijfsvideo.
Ondernemen is entertainen
Ouborg bevestigde overigens zijn reputatie op het gebied van ‘event marketing’ in de grote collegezaal, waar alle deelnemers zich hadden verzameld. Groots werd componist en pianist Tonny ‘Teun’ Eijk geïntroduceerd, die een leuk verhaal vertelde over Ouborg.
Groots werd de Nederlandse musicalster Maaike Widdershoven geïntroduceerd, die vervolgens de ondernemer in de zaal toezong die het langst bezig was (40 jaar), begeleid door niemand minder dan… Groots werd ook topkok Cas Spijkers geïntroduceerd die natuurlijk ook wat aardigs zei over Ouborg, alvorens zo’n twintig koksjongens en -meisjes met een lekker hapje de zaal in te sturen.
Niet helemaal mijn kopje thee, maar toch een indrukwekkend circus. Dat servetje bewaar ik nog maar even.
Luister naar mijn podcast RadioBeeld met reacties van Giselle Joosten, Kay Eeftink, Robert Vreugdenhil en Lilian Woltering. Hieronder als streaming mp3:
Breaking Out 2009 is georganiseerd door Marketing & PR-bureau Winkelman en Van Hessen in samenwerking met het Centrum van Amsterdamse Scholen voor Entrepreneurship (CASE).
Bart van Maanen
dan de handmatige TwittrUp, nieuw bericht en podcast over #bo09: http://bit.ly/rNNeW
Edo van Santen
Hi Bart,
leuk artikel, geeft de energie van de dag goed weer, en dank voor je compliment!
Edo van Santen.nl
@bartvanmaanen dank voor het compliment, leuk artikel! http://bit.ly/gvx5F
Edo van Santen
@bartvanmaanen dank voor het compliment, leuk artikel! http://bit.ly/gvx5F