Videobloggen met je webcam

ScreenYT1Online video is er in soorten en maten. Het kan dus heel professioneel gemaakt worden, maar ook snel en eenvoudig waarbij je gebruik maakt van bestaande online mogelijkheden. Het is een beetje wat je er mee wilt en wat je er aan wilt besteden. Wil je grote effecten, bijzondere sfeer en dvd-kwaliteit of met een video gewoon een directe mededeling doen. Beiden kunnen zeer effectief zijn op internet, dus misschien is een gecombineerde aanpak wel de juiste.

Een professionele video zoals we die met De Videobrigade maken, heeft weliswaar een hogere productiewaarde dan eigen ‘geknutsel’. Nadeel is dat het daardoor duurder is en de totstandkoming vereist wel enige planning en overleg. Maar je kan op andere manieren zorgen voor online video’s voor je bedrijf of je website. Daarmee kan het goedkoper, sneller en kun je het zelf regelen. En de mogelijkheden tot videobloggen of vloggen zullen steeds eenvoudiger en gebruiksvriendelijker worden.

Webcam of eigen camera

Je kan die video het snelst maken door gebruik te maken van een webcam. Op veel laptops hoort dat al bij de standaarduitvoering. Als je die niet hebt, kun je die al voor een paar tientjes kopen. Dan kun je hem ook aansluiten op een desktop pc. Met je eigen DV- of digitale camera kan vanzelfsprekend ook, maar is bewerkelijker.

In een eerder bericht en in de vorige @Post schreef ik over de mogelijkheid om met Google Docs en YouTube een video op je LinkedIn-pagina te plaatsen. Daar ga ik nu even verder op in. Als je die tip hebt gebruikt, heb je dus een eigen kanaal op YouTube. Dan heb je mogelijk al gezien, dat je zowel een video kan uploaden als kan opnemen via je webcam.

Deze week maakte SlideShare ook nog promotie voor nieuwe mogelijkheden om een videopresentatie bij LinkedIn te plaatsen. Deze online presentatiedienst biedt trouwens eveneens een manier om een koppeling te maken met Google Docs.

Denk als programmamaker

De video’s bij YouTube mogen niet langer zijn dan 10 minuten. Maar je kan veel zeggen in dat tijdsbestek. Waar het vooral om gaat, is dat je een goed, relevant en afgerond verhaal vertelt. Video’s die voor je klanten, lezers van je nieuwsbrief of de bezoekers van je website interessant zijn.

Gebruik de webcam video om je verhaal persoonlijk te maken, en deel je vakkennis of ervaringen met je publiek. Geef leuke en vooral goede, bruikbare tips, leg jouw manier van werken uit, reageer op nieuws of ontwikkelingen in je vakgebied. In onderstaande video heb ik het even getest en geef ik wat inhoudelijke adviezen om te beginnen.

Ter inspiratie

Natuurlijk kun je op YouTube veel voorbeelden van webcam video’s vinden, maar onlangs heeft Upload Cinema er een speciaal programma aan gewijd, onder de titel The art of the webcam. Upload Cinema is een erg leuk initiatief dat webvideo’s vertoont op het witte doek. Iedere eerste maandag van de maand presenteren zij een nieuw programma met internet video’s in de Amsterdamse bioscoop De Uitkijk.

BlogBeeld ontvangen?

Wekelijks via e-mail en alleen bij nieuwe berichten.

Reacties