Slim beheer van wachtwoorden

Passwords are like pantsIedereen die veel met internet doet of werkt, kent het probleem van de vele gebruikersnamen en wachtwoorden. Gelukkig kan je het inloggen met verschillende programma’s of plugins automatiseren. Veiligheid, maar ook gebruiksvriendelijkheid zijn gewenst. Voor Firefox heb ik een jaar geleden een prachtige plugin gevonden, MyVidoop. Maar helaas werkt die niet met Firefox 3.5+. En de firma hult zich in stilzwijgen, niets over een update. Dus ben ik op zoek naar alternatieven, ervaringen en tips.

Gelukkig verschijnt bij de melding van een update in Firefox ook de waarschuwing dat sommige plugins (add-ons) niet zullen werken. Gelijk een mailtje gestuurd naar Vidoop, want het is erg prettig werken om met slechts één wachtwoord al die andere gegevens onder klikbereik te hebben. Maar Vidoop reageert niet op zijn gebruikers, behalve met geautomatiseerde antwoorden. Zou het bedrijf naar de haaien zijn? De laatste Twitter-activiteit is van 4 juni dit jaar, Firefox 3.5 werd op 30 juni gelanceerd.

Op zoek dus naar een andere manier om die gegevens te beheren en te gebruiken. Afgelopen week werd ik prettig verrast door Frankwatching met een bericht over Lastpass. Daar kan je met een gratis account al je wachtwoorden beheren en het is beschikbaar als een Firefox-plugin. Helemaal mijn dingetje dus. Hoewel ik wel tegen de overstap aanhik, want er blijkt geen bestandsexport mogelijk te zijn vanuit MyVidoop. Had ik nog niet over nagedacht. Dus.

Onderlinge verschillen

De onderstaande verzameling programma’s verschillen van elkaar. Bij Keepass worden wachtwoorden bewaard in een versleutelde database, bij een andere worden ze alleen op je eigen computer opgeslagen. Ook zie ik in deze vogelvlucht langs deze keyword managers eenvoudige en lastiger installaties. Dat doet mij nu naar LastPass neigen.

Wel hebben vrijwel alle programma’s, in tegenstelling dus tot MyVidoop, om je gegevens te downloaden in verschillende bestandsformaten, zodat je ze weer kunt importeren in een ander programma.

Graag hoor ik reacties van gebruikers, want al die verschillen stichten ook verwarring. Dus wat is nu echt een goed programma voor mij? Met Mac en Firefox? Wel of niet met OpenID?

Gratis en betaalde programma’s

Een aantal programma’s bieden ook een betaalde versie (zonder reclame) aan, maar 1Password kun je 30 dagen gratis proberen voor er $39,95 verlangd wordt.

Open source/Universal (Mac/Windows):

Voor Windows:

Een ander programma om alleen groepsgewijs je gegevens op je pc te bewaren is Keymanager. Wel veilig, maar dan moet je je gegevens wel weer kopiëren en plakken.

BlogBeeld ontvangen?

Wekelijks via e-mail en alleen bij nieuwe berichten.

Reacties

  1. zegt

    Langs andere weg reageerde Karin, die met een andere browser werkt:

    Wij gebruiken als browser Opera. Deze vraagt bij inloggen op een pagina of je het wachtwoord wilt opslaan. Bij later bezoek kun je de zogenaamde “magic Wand” knop gebruiken en kun je zo inloggen.

  2. zegt

    Het wachtwoorden programma van Syston blijkt niet meer te functioneren. Ik zal eerstdag zorgen voor een update (Syston P.G.M. Bouma)