Smakelijke hapjes opera op de Zeedijk

Bun Air Travel op de Gelderse KadeDe komst van de opera Marco Polo van de Chinese componist Tan Dun heeft De Nederlandse Opera aangegrepen voor een groot evenement. Onderdeel van het programma Marco Polo in Amsterdam is Zeedijk, een muzikale ontdekkingstocht. In vele bars, cafés, restaurants en in de Chinese tempel werden gisteren mini-opera’s, van circa 5 minuten, uitgevoerd. Ik zag een opvoering in het kantoortje van een klein reisbureau.

Muzikaal wil ik ook graag ontdekkingsreiziger zijn, maar het lukte me pas eind van de middag langs te gaan. Maar niet getreurd, het hele programma is volgende week zondag weer te zien tussen 14.00 en 18.00 uur. Het resterende programma leidde mij na zonsondergang naar de Gelderse Kade, naar Bun-Air Travel Services.

De activiteiten van het reisbureau spelen zich af op ongeveer 12 vierkante meter. Alle mini-opera’s zijn gebaseerd op verhalen van de eigenaren of huurders van de plaats van handeling.

Vlak naast het reisbureau bevindt zich café Bloem, waar voorafgaand aan de mini-opera een ander spektakel werd opgevoerd door een al wat oudere Surinaamse verslaafde, die met veel misbaar kennelijk met fiets en al het café wilde betreden. Aan een stem binnen hoorde ik dat hij geweigerd werd, of dat beleefd was verstond ik niet. Vloekend vertrok de man.

“Marco Polo beschouwde zijn ontdekkingsreis naar het oosten als een innerlijke zoektocht, die noodzakelijk was om als mens te groeien.” – programmaboekje ‘Ben jij een Marco Polo?


Dringen

Opera bij Bun Air Travel Het publiek bestond uit 8 man/vrouw en het was nog dringen ook. In het reisbureau speelde zich een korte scene af met een klant die door de medewerkster, begeleidt door een harpiste, wordt toegezongen. Een Engelstalig lied over de verleidingen van het verre oosten. Tijdens dit tafereel daalde traag een in Chinese jurk gehulde, zwaar geschminkte danseres de wenteltrap af en weer op.

Ja, dat was het. Daarom ga ik volgende week toch nog een keer kijken naar die smakelijke operahapjes.

Tan Dun maakte ook de filmmuziek van Crouching tiger, hidden dragon (Ang Lee, 2000).

Meer bij Marco Polo in Amsterdam

BlogBeeld ontvangen?

Wekelijks via e-mail en alleen bij nieuwe berichten.