Nieuwe sporen

kinderen-werken-in-mijn.jpgHet is fascinerend hoe Twitter je soms weer op nieuwe sporen zet. Deze keer liep de route via een nieuwe toepassing die het systeem andere partijen biedt: Twitscoop. Twitter wordt steeds meer een ‘real-time web’ zoekmachine. Via de Twitscoop-site zag ik een twittervriend een YouTube-kanaal van het Pulitzer Center tippen, zodat ik van het online caf√©geklets opeens in de werkelijkheid van Congo belandde. Over de coltanmijnen, grondstof voor de batterijen van ons aller mobieltjes.

Het Amerikaanse Pulitzer Center on Crisis Reporting, van de gelijknamige journalistieke prijs inderdaad, wil goede  en onafhankelijke internationale journalistiek bevorderen. En dat wordt gedaan met moderne middelen, dus behalve met goede verslaggevers ook een uitstekende website en met online video.

“We will illuminate dark places and, with a deep sense of responsibility, interpret these troubled times.” – Joseph Pulitzer III (1913-1993)

Geheel nieuw is het verhaal in de video (2006) niet, maar de schandelijke uitbuiting van die ‘mijnwerkers’, volstrekt onveilig werkende kinderen, gaat intussen gewoon door. Congo wordt aan alle kanten geplunderd. Bij het drama van de miljoenen doden (4 of meer?) verbleekt dat gedoe rond die paar bermbommen en Nederlandse soldaten in Afghanistan.

En dank dus aan @markdeuze voor de tip. Zie ook Twitscoop, ‘your gateway to the real-time web’.

BlogBeeld ontvangen?

Wekelijks via e-mail en alleen bij nieuwe berichten.