Niet meer bouwen is duurzaam

Paus BrinkmanVanochtend las ik in de Volkskrant ‘Niet meer bouwen, dat is pas duurzaam’ op de opiniepagina, door ‘Laten we Nederland mooier maken’. Hebben we te maken met een nieuwe politieke partij, dacht ik even. Maar nee, het gaat om een een werkgroep uit de vastgoedsector die het nodeloos bouwen van kantoorgebouwen en bedrijventerreinen aan banden wil leggen. Goed initiatief, dacht ik, want ik erger me ook al jaren aan al die leegstand. Dat is landelijk intussen al opgelopen tot 5 miljoen vierkante meter.

Horen we dezer dagen nog wel eens ‘Weg met de paus!’, laten we de kreet ‘Weg met de bouwpaus!’ ook maar eens roepen. In beide gevallen gaat het overigens om een ingrijpende cultuurverandering, zoals de video van de werkgroep laat zien.

Een architect, een taxateur en een projectontwikkelaar die een halt aan het bouwen toeroepen? Is dat een gevalletje ‘vegetarische slager’? Architect Joris Deur heeft er nog wel enige moeite mee, maar ziet toch vooral ook de waanzin van al dat bouwen in. Taxateur Joris Boeve geeft daarbij een scherpe analyse van de markt, waarin gemeenten op basis van verkeerde argumenten veel te graag en te makkelijk grond verkopen.

De werkgroep omschrijft zichzelf als volgt:

De werkgroep ‘Laten we Nederland Mooier Maken’ is een denktank van ondernemers uit verschillende disciplines binnen de vastgoedsector. Vanuit een persoonlijke betrokkenheid en met professionele expertise wil deze werkgroep een brede discussie over ruimtelijke ontwikkelingen in Nederland op gang brengen.

Stoppen met bouwen: dat is pas duurzaam

Onder deze kop verscheen het artikel vandaag in de Volkskrant (opinie, nog niet online). Het duurzame aspect wordt onder meer gezocht in het dichter bebouwen en herontwikkeling van stedelijk gebied, en het duurzaam renoveren van bestaande terreinen en gebouwen. Dat is wel iets waar gemeenten, die geen eigenaar van de gebouwen zijn, geen direct financieel belang bij hebben. Dat gaat nog een taaie discussie worden, als het dat al niet is.

➜ Bekijk de website

BlogBeeld ontvangen?

Wekelijks via e-mail en alleen bij nieuwe berichten.

Reacties