Persvrijheid is best nog een ding

Persvrijheid 2014 in kaart gebracht

Nederland scoort dit jaar hoog op het lijstje van goede persvrijheid. Afgelopen vrijdag – 2 mei – was het de Dag van de Persvrijheid. Wereldwijd is er nog veel op de vrijheid voor media aan te merken. Op de kaart die Reporters Without Borders maakte, zijn de meest beroerde en onveilige plekken in rood en zwart aangegeven. Dat is het grootste deel van de wereld.

[Lees verder]

Sloophuizen omtoveren tot stillevens

Verwoest huis op Noord - van Marjan Teeuwen

In 8 portiekwoningen in Amsterdam-Noord heeft kunstenaar Marjan Teeuwen een intrigerende architectonische installatie gemaakt. Het wooncomplex aan de Wieringerwaardstraat in de wijk Breehorn gaat gesloopt worden.

Woningbouwvereniging Rochdale stelde het pand aan Teeuwen ter beschikking om daar Verwoest Huis op Noord te realiseren. Na ruim 4 maanden slopen, zagen, verzamelen en herinrichten is het zaterdag 29 maart geopend.

[Lees verder]

De poreuze cirkel van de lokale democratie

De verhouding tussen de centrale stad en de bestuurscommissies in Amsterdam

In aanloop naar de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraden is er al veel geschamperd over de lokale democratie. En dat is terecht. Toch ga ik stemmen. Sterker nog, dit jaar mag ik een hele dag achter de tafel van een Amsterdams stembureau zitten. Stemmenteller ben ik al een paar keer geweest, maar na een e-learning cursus ben ik gepromoveerd tot stembureaulid. Stembureau 35, here I come.

[Lees verder]

Gelijkheid is nogal rottig verdeeld

(On)gelijkheid heeft ook invloed op depressieve gevoelens

We weten het. Jij weet het. Ik weet het. De gelijkheid is ongelijk verdeeld, vermogen is ongelijk verdeeld, erkenning en status zijn ongelijk verdeeld.

Vorige week verstuurde Rob Wijnberg via Facebook de link naar het artikel 99 problemen,1 oorzaak van De Correspondent. Het blijkt een artikel van de correspondent Vooruitgang, ironisch genoeg, dat op zijn minst nogal wat vragen oproept over die vooruitgang.

[Lees verder]